Mobiele waterzuivering, herbruikbare bekers, carpoolen & meer milieu-initiatieven

Op zaterdag 27 en zondag 28 april is het zo ver: het gratis evenement Festival aan Zee in De Panne! De organisatie doet niet heel wat inspanningen voor een gevarieerde line-up met o.a. Laura Tesoro, De Jeugd Van Tegenwoordig, #LikeMe, Omdat Het Kan Soundsystem, Kapitein Winokio, Clement Peerens Explosition... Er zijn ook bijzonder veel milieu-inspanningen, zoals herbruikbare bekers voor alcoholische dranken. Twee nieuwe initiatieven zijn de mobiele waterzuivering en gratis parkeerplaats voor wie carpoolt naar Festival aan Zee.

UNIEK: ZUIVERING VAN AFVALWATER WAARDOOR ZELFS DE BIJEN GENIETEN VAN FESTIVAL AAN ZEE

Nieuw op Festival aan Zee is de mobiele waterzuivering, waarmee Tuinen Igodt een deel van het afvalwater van het evenement zal zuiveren. Het project 'Ecoz® Mobile' werd al uitgetest op Festival Dranouter. Op Festival aan Zee wordt het water van de mobiele wasstraat, de installatie die gebruikt wordt om de herbruikbare bekers te wassen, tot bij het mobiele plantenveld gebracht. In het mobiele plantenveld doen de miljoenen bacteriën die op de wortels van de planten zitten het grote werk. Zij zorgen voor de zuivering van het afvalwater. Er is geen geur te merken op het festivalterrein. Nadat het festivalwater gerecycleerd wordt, zal gemeente De Panne de bloemen ermee besproeien.

CARPOOL NAAR FESTIVAL AAN ZEE

Zit je auto nog niet vol? Zoek dan snel een carpoolpartner via Taxistop! Wie carpoolt, die krijgt als beloning een gratis parkeerplaats dicht bij het festivalterrein van Festival aan Zee. Selecteer wat voor jou van toepassing is: zoek je een rit, of bied je een rit aan

HERBRUIKBARE BEKERS OPNIEUW VAN DE PARTIJ

In 2018 konden festivalgangers voor de eerste keer kennis maken met herbruikbare bekers voor alle alcoholische dranken. Die werden aangekocht door het gemeentebestuur De Panne met de steun van Mooimakers. De bekers kwamen in de plaats van de gewone, wegwerpbekers die maar 1 keer gebruikt kunnen worden.

Het festivalstrand was tijdens en na editie 2018 opmerkelijk netjes. Bovendien kon het initiatief op bijzonder veel lof rekenen van het publiek. Daarom besliste de organisatie om de herbruibkare bekers ook in te zetten op Festival aan Zee 2019, voor alle alcoholische dranken. In ruil voor een bekerjeton (waarde: 1 euro) koop je als bezoeker tijdelijk een herbruikbare beker aan. Achteraf breng je de gebruikte beker naar het bekerinzamelpunt, waar je de waarde van de bekerjeton (1 euro) terug krijgt in cash geld. Ondertussen wordt de gebruikte beker afgewassen in de mobiele wasstraat. Het afvalwater van de wasstraat gaat naar de mobiele waterzuivering. Met dit gezuiverd festivalwater worden de bloemen en planten in De Panne besproeid. Op die manier zet Festival aan Zee alles op alles om zo veel mogelijk te hergebruiken en het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren!

Om te zorgen voor nog minder zwerfvuil op het terrein, vind je de gekleurde Fost Plus-sorteereilanden terug op de drukste plaatsen. In de blauwe containers komt PMD terecht, in zwarte containers niet-recycleerbaar afval. Daarnaast staan er op het festivalterrein 'peukenbuizen', originele asbakken en containers voor sigarettenpeuken. De vrijwilligersploeg 'milieu' leidt alles in goede banen.

Onze partners